Hotel Stein


Hotel Stein is het pension waar de meeste Nederlandse families verblijven als ze in afwachting zijn van de juridische procedure bij de rechtbank in Cali. Meestal duurt dit zo'n drie weken en het is dus belangrijk om in een kindvriendelijk hotel te verblijven waar een aangename sfeer is.

De huidige eigenaar van Pension Stein is Enrique Frei. Een zeer extraverte, vrolijke man van Zwitserse komaf met een galmende stem, die goed in de gaten houdt of zijn gasten het naar hun zin hebben. Behalve pensioneigenaar is hij ook consul van Zwitserland. Het in koloniaal-arabische stijl opgetrokken hotel werd in 1936 gebouwd door de Colombiaanse familie Liscano; zij woonde er tot 1958. Toen openden Jorge en Fransiska Stein er de Residencias Stein, een pension met elf kamers. Fransiska leeft nog steeds en woont nu in Berlijn. Door persoonlijke omstandigheden moest het echtpaar Stein in 1966 hun pension verkopen; de met hen bevriende Annemarie Frei werd de nieuwe eigenaar. In 1979 werd het aangrenzende perceel aangekocht, en toen Annemarie in 1982 weer naar Zwitserland terug keerde, nam haar zoon Enrique de leiding over.

Enriques eigenlijke beroep is dierkundige. Het runnen van een pension was voor hem een totaal nieuwe ervaring, maar tot op de dag van vandaag doet hij dit met verve.

De contacten met adoptie-ouders begonnen in 1977. De juriste van het ICBF (de Colombiaanse kinderbescherming) mevrouw Blanca Diela Mosquera was een goede vriendin van de familie Stein, en vroeg hen af en toe te helpen met tolken en vertalen. Van het een kwam het ander, en al gauw kwamen de adoptie-families ook verblijven in Pension Stein. Op zondag worden zij uitgenodigd om mee te gaan naar de 'club' - daar is een zwembad, fitness, massage, manicure en een café-restaurant.

Enrique: 'Ik fungeer nu al weer heel lang als tolk en vertrouwensman voor de adoptieouders die naar Cali zij gekomen. Het hele personeel is met de adoptie-ouders begaan en probeert hen wanneer nodig bij te staan gedurende deze emotionele periode. Hoewel er op dit moment de nodige sociale problemen zijn in Colombia, geloof ik dat de Colombiaan, en dan met name de Colombiaanse vrouw, van goede wil is en dat de mening over adoptie over het algemeen positief is.'

Pension Stein telt op dit moment vijentwintig kamers. Volgens Enrique Frei zijn het 'de adoptie-ouders uit de hele wereld die leven en geschiedenis gaven aan Pension Stein. Dankzij hen hebben kinderen een toekomst'.