Chiquitines

Het Centro de Adopción Chiquitines is één van de acht door de Colombiaanse kinderbescherming ICBF aangewezen particuliere tehuizen die een adoptieprogramma mogen uitvoeren. Het is opgericht in 1978 en biedt plaats aan 45 kinderen. Het merendeel van hen is door het ICBF geplaatst: ze zijn door hun ouders verlaten of ondergebracht in een protectieprogramma. Chiquitines heeft als doel de kinderen te beschermen en hen de mogelijkheid te bieden op een betere toekomst en betere ontwikkelingsmogelijkheden middels adoptie door een geschikte familie. Het kindertehuis ligt aan de rand van Calí in een veilige en groene omgeving.

In de stad heeft Chiquitines ook een moederhuis. Door de moeilijke economische situatie en het geweldadige conflict zijn er voor veel ongewenst zwangere vrouwen nauwelijks voorzieningen. De vrouwen die zich bij het moederhuis van Chiquitines melden krijgen medische en psychosociale begeleiding en kunnen er desgewenst ook verblijven. Zij krijgen de tijd en rust om na te denken over de toekomst van henzelf en van hun nog ongeboren kind. Daardoor kunnen ze een weloverwogen beslissing maken of ze zelf gaan zorgen voor hun kind of het afstaan ter adoptie. Als hun kindje is geboren en ze besluiten om afstand te doen gaat het gewoonlijk al na enkele uren naar het kindertehuis. De moeder heeft een wettelijke bedenktijd van drie maanden. Ze kan gedurende die termijn haar kindje bezoeken in het kindertehuis en eventueel terugkomen op haar beslissing.

Chiquitines is een ruim, schoon en licht kindertehuis met goede voorzieningen, zoals een huisarts, onderwijzers, klaslokalen, een zwembad, een grote speelplaats, ruime slaap- en douchegelegenheden, enzovoort. De kinderen krijgen veel aandacht van de groepsleidsters. Voor de baby's is er muziek en massage en ze worden op de arm van de verzorgster gevoed. Af en toe mogen de grotere kinderen mee op een uitje, bijvoorbeeld naar een botanische tuin, de dierentuin of een bioscoop.

Een deel van de kinderen in Chiquitines is verwaarloosd, mishandeld of heeft een slechte lichamelijke gezondheid. In het tehuis krijgen zij psychologische of medische zorg, zodat ze zo snel mogelijk kunnen integreren in de groep. De gemiddelde verblijfsduur is een half jaar.

Historie

Chiquitines is opgericht door het vrouwencomité van Valle del Cauca. Het comité wil sociale bijstand en integrale zorg te verlenen aan iedereen die geen middelen heeft, met name aan kwetsbare kinderen. Daartoe besloot het comité om een instituut op te richten dat niet alleen bescherming biedt, maar ook een permanente oplossing voor de toekomst van weeskinderen en kinderen die door hun ouders verlaten zijn. In het begin was was het 'instituut' niet meer dan een zaal naast een kinderdagverblijf waar de kinderen verbleven die zouden worden geadopteerd door Zweedse families. De kosten werden gedragen door een Zweeds adoptiecentrum.

Op 2 mei 1978 kreeg Chiquitines van het Gouvernement van het Departement Valle een vergunning, waardoor het een officieel adoptiecentrum werd. In de statuten staat dat het centrum geen winstoogmerk heeft en geen onderscheid maakt naar politieke, sociale, raciale of godsdienstige kenmerken. Met de afkondiging van de Wet nummer 27 werd op verzoek van het ICBF de afdeling adoptie uitgebreid voor families uit andere landen.

Chiquitines heeft inmiddels aan meer dan 2200 kinderen bescherming, onderdak en hulp geboden. Het merendeel van deze kinderen is geadopteerd door Colombiaanse of buitenlandse ouders. De buitenlandse adopties vinden alleen plaats met adoptieorganisaties die erkend zijn door het ICBF. De adoptieouders moeten aan een groot aantal voorwaarden voldoen die door Chiquitines en het ICBF zijn opgesteld.

Sites over Chiquitines

De officiële site van Chiquitines
Chiquitines friends, in het Deens met mooie foto's
Officiële site van de Colombiaanse kinderbescherming ICBF

Meer informatie

Centro de Adopcion ChiquitinesAgatha León Galat (Directora General)
Calle 22 No. 126-54
Avenida el Banco, Pance
A.A. 034516 Cali
Colombia
http://www.chiquitinescali.com